Zadar – biser Dalmatinske obale!

Znate onaj osjećaj kad sunce uprži i živa na termometru skače u nebesa? Da, to je ljeto. To je ono doba godine kada nam je puna kapa svega, što od škole, što od posla i jedina stvar koja nam se mota po glavi je ona kako se pošteno odmoriti. Rješenje je tu – idemo na more!

Na internetu postoji na stotine ponuda i turističkih agencija sa raznim destinacija koje nude odmor na moru, no tu bi se dalo diskutirati o tome što i gdje valja…

Mi smo ovo ljeto uživali u Zadru, ali doslovno  U-Ž-I-V-A-L-I ,  u punom smislu te riječi! Od prirodnih ljepota do noćnog života.                 I to je naša ”highly-recommended” destinacija!
Ove godine su tu uživale jedne od najvećih zvijezda svijeta, kao npr. Leonardo DiCaprio, zvijezda CSI-a Eva LaRue, Brad Pitt i mnogi drugi, a nerijetko tu svrate i zvijezde domaće estrade poput Severine, Maje Šuput, Lane Jurčević, Nede Ukraden i ostalih.

Jedno je sigurno – dogodine se vračamo ponovno!

Zadar je jedno od najpopularnijih hrvatskih turističkih odredišta, kojeg je i londonski Times proglasio „središtem zabave na Jadranu“, a Guardian „novom hrvatskom prijestolnicom cool-a“. Osvojit će Vas svojom posebnom atmosferom i bogatim životom – bilo danju ili noću.

Sada bismo mogli nabrajati na stotine prirodnih ljepota ovog dalmatinskog bisera, no vjerujemo kako vas to sve ne zanima, pa ćemo spomenuti samo nekoliko mjesta koje zbilja vrijedi posjetiti!

1.) Morske orgulje i Pozdrav suncu
Jedinstveno arhitektonsko čudo izgrađeno nedavno u podmorskom dijelu gradske rive. Tu morski valovi, strujanjem i prolaskom kroz glazbene cijevi postavljene pod morem, stvaraju nevjerojatan zvuk, takozvanu “morsku glazbu”, koja ispunjava široki prostor šetnice uz more, a na samom vrhu zadarskog poluotoka zasvijetlio je i Pozdrav suncu istoga arhitekta. Pozdrav suncu sastoji se od tri stotine višeslojnih staklenih ploča postavljenih u istoj razini s kamenim popločenjem rive u obliku kruga promjera 22 metra. Zamišljen je kao prostorna instalacija u obliku amfiteatra oko kojega će na kockama od kamena biti stiliziran prikaz svih planeta Sunčeva sustava i njihovih putanja.

2.) Rimski forum
Najveći prostor takve vrste na istočnoj strani Jadrana. Utemeljitelj foruma bio je prvi rimski car Augustin o čemu svjedoče dva natpisa u kamenu iz 3. st kada je gradnja završena. Obuhvaća 90×45 m površine. Bio je zatvoren u okviru trijemova s galerijama na katu, a pod trijemom su bile poredane trgovine i zanatske radnje. Danas su sačuvani samo originalni pločnik i stube te dva ukrasna monumentalna stupa od kojih je jedan na izvornom mjestu. Nekad je služio kao stup srama što dokazuju lanci iz tog razdoblja.

3.) Zadarska katedrala i zvonik Sv. Stošije

Zadarska katedrala sv. Stošije (Anastazije) je trobrodna romanička građevina, ujedno i najveća crkva u Dalmaciji. Sagrađena je u dva navrata, u 12. i 13. st., sa sačuvanom starijom iz 9. i 11. st., uzdignutu na mjestu starokršćanske bazilike. Počeci gradnje zadarske katedrale sežu u 4. ili 5. st.
A za najbolji pogled na grad i savršeni selfie svakako vam savjetujemo da se popnete na zvonik Sv. Stošije!

A sada vama najzanimljiviji dio – noćni život u Zadru!

Svi smo mladi ljudi i s vremena na vrijeme (čitaj svakodnevno 😀 ) se želimo malo opustiti, izaći navećer, popiti koju čašicu i vratiti se ujutro. Iz tog razloga Zadar je idealan jer izvrsnih barova i noćnih klubova ima na pretek. Na raspolaganju imate klubove poput Podrooma i Posh Pub-a sa nardonom glazbom, pa do Ledane sa tehno i pop glazbom. Tu su i koncerti na otvorenom gdje nastupaju domaće i strane poznate zvijezde.

Restorani i dobra hrana

Gastronomija zadarske regije se temelji na jelima od ribe, školjki i mekušaca, a kao prilog najčešće se servira kuhano povrće “na lešo”, a sve je začinjeno domaćim maslinovim uljem koje je u ovim krajevima posebno dobrog okusa.
Željni ste morskih plodova i dobre ribe? U tom slučaju vam svakako preporučujemo zadarski Restoran Niko, koji se nalazi na Boriku i Restoran Foša u bedemu lučice Foša i Restoran Dva ribara!

 

P.S. 

Nastavite pratiti naš blog jer uskoro slijedi nagradna igra za 5-dnevni posjet Zadru za dvije osobe.

20 thoughts on “Zadar – biser Dalmatinske obale!”

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.